Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

ΡΑΚΟΜΕΛΟ

 

Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο ή άλλα τοπικά βότανα.
Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες σαν ζεστό ρόφημα. Δεν πρέπει να μπερδεύεται με την ψημένη ρακή, που είναι τοπικό ποτό της Αμοργού και παρασκευάζεται από ρακή, ζάχαρη και περισσότερα μπαχαρικά, ενώ σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Για την συνταγή θα χρειαστούμε:
- Ένα ποτήρι ρακή
- Δύο κουταλιές μέλι
- Δύο ξύλα κανέλας
- Έξι με επτά γαρύφαλλα
- Λίγη φλούδα πορτοκάλι

Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε σιγά σιγά για ένα λεπτό με προσοχή να μη μας πάρει φωτιά. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει να δέσουν τα αρώματα. Αν δεν έχουμε ρακή μπορούμε να βάλουμε και τσίπουρο αλλά χωρίς γλυκάνισο.
Δημοσίευση σχολίου