Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΖΕΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι Ζέας
350- 400 γρ. Χλιαρό νερό
1,5 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά (χωρίς γλουτένη)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
100 γρ. (1/2 κεσεδάκι) πρόβειο γιαούρτι
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι

Εκτέλεση:
  1. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ κάνοντας μια λακούβα.
  2. Σε μια κούπα, γεμίζουμε μέχρι τη μέση χλιαρό νερό και βάζουμε τη μαγιά και το μέλι ανακατεύοντας καλά για να διαλυθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε την κούπα με ένα πιατάκι μέχρι να φουσκώσει καλά το μείγμα, να φτάσει σχεδόν μέχρι το χείλος της κούπας (5 λεπτά περίπου).
  3. Ρίχνουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  4. Αφού φουσκώσει η μαγιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά (νερό, μαγιά, λάδι , γιαούρτι,κλπ), στο μπωλ και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι της σούπας, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
  5. ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ
  6. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμη. Το τελικό αποτέλεσμα η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική και αφράτη, αλλά όχι σφιχτή όπως είναι συνήθως οι ζύμες. Το ανακάτεμα γίνεται μόνο με το κουτάλι.
  7. Σε μια φόρμα (μακρόστενη) του κέϊκ, καλύπτουμε τα τοιχώματα και τον πάτο με βρεγμένη λαδόκολα.
  8. Ρίχνουμε τη ζύμη στη φόρμα μέχρι τα μισά (σε ύψος), διότι θα φουσκώσει στην πορεία του ψησίματος και τη βάζουμε σκεπασμένη με ένα πανί (προαιρετικό), στο φούρνο στους 30-40 βαθμούς για 50 λεπτά.
  9. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180-200 βαθμούς και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου.
  10. Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο, ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: