Σιρόπια
με μέλι μέρος 20
Σπιτικά
σιρόπια με εγχύματα ή αφεψήματα
* βοτάνων
και μελιού
.
1.Παρασκευάζουμε
αφέψημα ή έγχυμα με βότανα , το αφήνουμε
σκεπασμένο να κρυώσει αρκετά, κατόπιν
το σουρώνουμε. Ιδανική θερμοκρασία 45
βαθμοί Κελσίου ώστε να μην καταστραφούν
τα ευαίσθητα συστατικά του μελιού.
Φτιάχνουμε σιρόπι με
ανεπεξέργαστο μέλι, σε αναλογία
1:1 ,δηλαδή υπολογίζουμε το αφέψημα σε
όγκο (ml) και προσθέτουμε
ίση ποσότητα μελιού σε γραμμάρια (πχ
100ml υγρό + 100gr
μέλι). Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι
να διαλυθεί καλά το μέλι στο υγρό.
2.
Αφήνουμε
το μίγμα να κρυώσει και το
βάζουμε σε
μια μπουκάλα από σκουρόχρωμο γυαλί.
Σφραγίζουμε
με φυσικό φελλό
( ο φελλός είναι σημαντικός , επειδή συχνά
γίνονται ζυμώσεις στα σιρόπια και οι
μπουκάλες με βιδωτό πώμα μπορεί να
εκραγούν).
3.
Φυλάσσεται
στο ψυγείο. Διάρκεια
ζωής ένας μήνας.
Σιρόπια
με Μίγματα
θεραπευτικών βοτάνων
:
1.Μαλακτικό-Αποχρεμπτικό
αντησηπτικό με θυμάρι
και ευκάλυπτο
Παρασκευάζουμε
αφέψημα βράζοντας
750ml
νερό με
10
γραμ. Θυμάρι (για συκώτι,στομάχι, καρδιά,
ρευματισμούς, τονωτικό, χωνευτικό ) και
10
γραμ. Ευκάλυπτο ( για βήχα, άσθμα, καλή
λειτουργία του αναπνευστικού,
βακτηριοκτόνο).
Ακολουθούμε
τη διαδικασία παρασκευής σιροπιού.
Πίνουμε
1 κουταλάκι γλυκού πρωί-μεσημέρι-βράδυ.
Το βράδυ μπορούμε αντί για 1 κουταλάκι
να πάρουμε 1 κουταλιά της σούπας. Σιγά-σιγά
το έχουμε στο στόμα μέχρι να διαλυθεί.
Για τα παιδιά μέχρι 12 ετών και κάτω μισή
δόση.
2.Σιρόπι
Για Βρογχοδιαστολή (Αποχρεμπτικό –
Αντιβηχικό)
Κάνουμε
αφέψημα βράζοντας
750ml
νερό με
5
γραμ. Θυμάρι ( τονωτικό, χωνευτικό, για
συκώτι, στομάχι, καρδιά, ρευματισμούς),
5γραμ. Ευκάλυπτο(για
βήχα, άσθμα, καλή λειτουργία του
αναπνευστικού, βακτηριοκτόνο),
5γραμ.
σπόρους από μάραθο (για πέτρες νεφρών,
αδυνάτισμα, λιποδιαλύτης) και
5
γραμ. Αλθαία (Μαλακτική,για λαρυγγίτιδα,
βήχα, φαρυγγίτιδα ).
Ακολουθούμε
την διαδικασία παρασκευής σιροπιού.
Πίνουμε
1 κουταλάκι γλυκού πρωί-μεσημέρι-βράδυ.
Το βράδυ μπορούμε αντί για 1 κουταλάκι
να πάρουμε 1 κουταλιά της σούπας. Σιγά-σιγά
το έχουμε στο στόμα μέχρι να διαλυθεί.
Για τα παιδιά μέχρι 12 ετών και κάτω μισή
δόση.
Κάνουμε
αφέψημα βράζοντας
750ml
νερό με
5γρ
θυμάρι(για συκώτι,στομάχι, καρδιά,
ρευματισμούς, τονωτικό, χωνευτικό ),
5γρ
μαραθόσπορο (για πέτρες νεφρών,
αδυνάτισμα, λιποδιαλύτης),εναλλακτικά
χρησιμοποιούμε γλυκάνισο (για κολικούς,
αεροφαγία , χώνεψη, λιποδιάλυση,
κοιλόπονους),
5γρ
μολόχα(μαλακτική ,για το λαιμό, βήχα,
λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα)
5γρ
φασκόμηλο (για υπόταση, αναιμία,
στομάχι, μυϊκούς πόνους, γρίπη,δυναμωτικό)
Βράζουμε
τη μολόχα με το γλυκάνισο(αφέψημα) και
μετά προσθέτουμε εκτός φωτιάς όλα
τ’άλλα βότανα( έγχυμα).
Ακολουθούμε
την διαδικασία παρασκευής σιροπιού.
Πίνουμε
1 κουταλιά της σούπας πρωί-μεσημέρι-βράδυ.
Για
παιδιά μέχρι 12 ετών 1 κουταλάκι του
γλυκού πριν το φαγητό μισή ώρα ή 2 ώρες
μετά το φαγητό.
Πηγές:
“The Herb’s Society Πλήρης Οδηγός
Φαρμακευτικών Βοτάνων” της Penelope
Ody Mnimh, Σύγχρονη Πλήρης θεραπευτική
με τα βότανα”Ιγνάτιου Ζαχαρόπουλου
και προσωπικά αρχεία.
Κείμενο:
Μ~Ελένια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου