Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

ΣΙΡΟΠΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ - ΜΕΡΟΣ 1ο

Σιρόπια με μέλι - μέρος 10


Φτιάξτε σπιτικά σιρόπια με εγχύματα ή αφεψήματα * ή φρέσκο χυμό βοτάνων και καρπών από το φαρμακείο της φύσης και με μέλι αγνό ανεπεξέργαστο από μελισσοκόμο που εμπιστεύεστε. Τι πιο φυσικό και υγειινό, αφού τα σιρόπια συνδιάζουν την κατευναστική επίδραση του μελιού με τις φαρμακευτικές ιδιότητες των θαυματουργών βοτάνων.


Επιπροσθέτως τα εγχύματα και τα αφεψήματα διατηρούνται περισσότερο με την προσθήκη μελιού. Συντηρήστε τα στο ψυγείο για περίπου ένα μήνα.
Φτιάξτε σιρόπια με ένα βότανο ή με συνδιασμό αυτών για επιπρόσθετα οφέλη. 

Οι συνταγές που ακολουθούν είναι κυρίως για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων που συνοδεύουν τις ιώσεις του χειμώνα και ταλαιπωρούν τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά. Η γλυκύτητα του μελιού καλύπτει και την πιο δυσάρεστη γεύση των βοτάνων και έτσι κάνει πιο εύκολη την πρόσληψή τους από τους μικρούς ασθενείς.

Το σιρόπι είναι ιδανικό γιατρικό για το βήχα γιατί το μέλι είναι ιδιαίτερα μαλακτικό και υπάρχει πληθώρα φαρμακευτικών βοτάνων, ειδικά για την αντιμετώπιση κρυολογήματος και πονόλαιμου.

Πρότυπες ποσότητες: 500ml έγχυμα ή αφέψημα – 500g μέλι
Πρότυπη Δόση: 5-10ml , 3 φορές την ημέρα



Εξοπλισμός: Κατσαρόλα, ξύλινο κουτάλι, μπουκάλες από σκούρο γυαλί με βούλωμα από φελό για την αποθήκευση, χωνί (προαιρετικά)


Διαδικασία παρασκευής σιροπιού:

1. Θερμάνετε 500ml πρότυπου εγχύματος ή αφεψήματος σε μια κατσαρόλα. Ιδανική θερμοκρασία 45 βαθμοί Κελσίου ώστε να μην καταστραφούν τα ευαίσθητα συστατικά του μελιού . Προσθέστε 500g ανεπεξέργαστο μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί.

2. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει και βάλτε το σε μια μπουκάλα από σκουρόχρωμο γυαλί. Σφραγίστε με φυσικό φελό ( ο φελός είναι σημαντικός , επειδή συχνά γίνονται ζυμώσεις στα σιρόπια και οι μπουκάλες με βιδωτό πώμα μπορεί να εκραγούν).

3. Φυλάξτε στο ψυγείο. Διάρκεια ζωής ένας μήνας.


Φτιάξτε σιρόπια για το βήχα, αποχρεμπτικά :

Σιρόπι με Αγιόκλημα(Lonicera spp) από έγχυμα ανθέων για το βήχα. Μπορεί να συνδιαστεί και με άλλα αποχρεμπτικά άνθη όπως φλώμου (Verbascum thapsus) και αλθαίας (Althaea officinalis).

Σιρόπι με Αγριοτριαντάφυλλα ή κυνόροδα(Rosa Canina) από αφέψημα των καρπών για το βήχα, αρωματισμό άλλων σιροπιών και ως πηγή βιταμίνης C. Κυνόροδο(για Χοληστερίνη, ζάχαρο, άμυνα οργανισμού)

Σιρόπι με Αλθαία (Altheae Officinalis) από έγχυμα ανθέων ως μαλακτικό , αποχρεμπτικό, μαλακώνει τις φλεγμονώδεις μεμβράνες των βλενογόννων του αναπνευστικού. Αλθαία(Μαλακτική, για λαρυγγίτιδα, βήχα, φαρυγγίτιδα)

Σιρόπι με Βασιλικό(Ocinum Basilicum) από φρέσκο χυμό των φύλλων του φυτού και ίση ποσότητα μελιού παρασκευάστε σιρόπι για το βήχα. Βασιλικός(Για καλή μνήμη, πονοκεφάλους, στομαχόπονους)

Σιρόπι με Βήχιο,Τουσιλάγκο (Tussilago Farfara) από το αφέψημα ανθέων για τον ξηρό επίμονο βήχα. Βήχιο(αντιβηχικό, αποχρεμπτικό,αντιγριππικό, για άσθμα, πλευρίτη, βρογχίτη, πνευμονία)

Σιρόπι με Borago (Borago officinalis) από το έγχυμα του φυτού ,για τον ξηρό βήχα, και σε συνδιασμό με τον φλώμο (Verbascum Thrapsum) και τα άνθη αλθαίας(Altheae Officinalis).Borago (αντιβηχικό)

Σιρόπι με Γλυκόρριζα (Glycyrrhiza spp.) από αφέψημα της ρίζας ως μαλακτικό αποχρεμπτικό για το άσθμα και τη βρογχίτιδα. Γλυκόριζα(Αντιφλεγμονώδης, για βήχα, κρυολόγημα, άσθμα, γαστρικά έλκη)


Σιρόπι με Ευκάλυπτο(Eucalyptus globulus) από αφέψημα φύλλων μαζί με θυμάρι (Thymus vulgaris) . Σιρόπι με 10μέρη αφεψήματος με 90 μέρη μέλι. Αφέψημα 1½l νερό μισό-μισό θυμάρι και ευκάλυπτο (20 γρ. το καθένα) μ’αυτό κάνουμε το σιρόπι. Αντιβηχικό και αποχρεμπτικό. Ευκάλυπτο(για βήχα, άσθμα, καλή λειτουργία αναπνευστικού, βακτηριοκτόνο)


Σιρόπι με Θυμάρι (Thymus vulgaris) από το έγχυμα φυτού ως αντισηπτικό και αποχρεμπτικό χρήσιμο για το παχύρρευστο φλέγμα των μολυσμένων πνευμόνων και για τον ξηρό και δύσκολο βήχα. Θυμάρι(τονωτικό, χωνευτικό,για συκώτι, στομάχι, καρδιά, ρευματισμούς).


Σιρόπι με Ινούλα(Inula Hellenium) από το αφέψημα της ρίζας , τονωτικό των πνευμόνων και καλό αποχρεμπτικό για τους εξασθενιμένους πνεύμονες και τον επίμονο βήχα. Ινούλα(αντικαταρροϊκό ,αντιβηχικό, αντιασθματικό, εμμηναγωγό)


Σιρόπι με Λάχανο (Brassica οleracea) από το αφέψημα των φύλλων κόκκινου λάχανου για το βήχα από το στήθος , το άσθμα και τη βρογχίτιδα. Σε δόσεις των 10ml. 3 κουταλιές ξεμεθούν κάποιον που άρχισε να μεθά. Λάχανο( για βήχα, βραχνάδα, βρογχίτιδα)


Σιρόπι με Μανταρίνι από αφέψημα φύλλων . Σε 100ml σιρόπι βάζουμε 25-30 σταγόνες από αιθέριο έλαιο μανταρινιού, βοηθάει στον βήχα.


Σιρόπι με Μαύρο Σαμπούκο(Sambucus Nigra) ,κουφοξηλιάς από το αφέψημα των μαύρων καρπών για προφύλαξη από τα κρυολογήματα του χειμώνα, ή σε συνδιασμό με άλλα αποχρεμπτικά βότανα όπως το θυμάρι(Thymus vulgaris) για το βήχα. Σαμπούκος(για γρίπη, φαρυγγίτιδα, κρυολόγημα, βρογχικά, αλλεργικό άσθμα)


Σιρόπι με Μενεξέ (βιολέτα) (Viola odorata ) από το έγχυμα των επείγειων τμημάτων ως αποχρεμπτικό για το βήχα. Μενεξές(άνθος= καταπραϋντικό, αντιβηχικό,ελαφρώς ευκοίλιο, μαλακτικό, αντικαταρροϊκό, εφιδρωτικό, αντιφλεγμονώδες, για εξανθηματικούς πυρετούς)


Σιρόπι με Μούρο (Morus nigra & Morus Alba) από το αφέψημα φύλλων για το βήχα. Από φιλτραρισμένο φρέσκο χυμό μαύρων μούρων, ήπια θέρμανση αρκετή ώρα και προσθήκη μελιού έως να γίνει σιρόπι για καταρροή και διάρροια. Μούρο( φύλλο=γαργαρισμούς, για πόνους οδοντικούς, μούρα καρποί= αντιπυρρετικό, δροσιστικό, αντιδιαβητικό, κατά των εντερικών παρασίτων)


Σιρόπι με Πεντάνευρο(Plantango spp.) από χυμό των φρέσκων φύλλων και με την προσθήκη ίσου μέρους σε γρ. μελιού για το βήχα και ιδιαίτερα σε ερεθισμό ή φλεγμονή του λαιμού. Πεντάνευρο (μαλακτικό Plantago psyllium )


Σιρόπι με Σύμφυτο (Symphytum officinalis) από το αφέψημα της ρίζας για τον ξηρό βήχα ή για το επίμονο παχύρρευστο φλέγμα. Σύμφυτο(αντιβηχικό, αντιδιαρροϊκό, για δυσεντερία, αιμορροΐδες)


Σιρόπι με Τριφύλλι το Λιμώνιο (Tripholium pratense) , τριφύλλι του λιβαδιού,το κόκκινο τριφύλλι, από το έγχυμα για τον επίμονο ξηρό βήχα , βρογχίτιδα και κοκκύτη. Κόκκινο τριφύλλι (τονωτικό, ευεργετικό αναπνευστικού συστήματος, για βρογχικό βήχα, αναιμία, δυσκοιλιότητα)


Σιρόπι με Ύσσωπο (Hyssopus officinalis) από το έγχυμα είτε των επείγειων τμημάτων είτε των καρπών του φυτού.Συνδιάζεται με άνθη φλώμου (Verbascum thapsus), με γλυκόρριζα (Glycyrrhiza spp.), για τον επίμονο βήχα και τους εξασθενημένους πνεύμονες. Ύσσωπος(για άσθμα, βρογχικά, χοληστερίνη, υπέρταση)


Σιρόπι Φλώμου(Verbascus Thapsum) από το έγχυμα των ανθέων για το χρόνιο σκληρό βήχα. Φλώμος(μαλακτικό, αποχρεμπτικό, αντικαταρροϊκό,για δυσουρία)

Φτιάξτε σιρόπι για τη δυσεντερία:

Σιρόπι με Βατόμουρο (Rubus idaeus) απο φρέσκο χυμό των καρπών προστίθεται ίσο μέρος σε γρ. μέλι . Ωφελεί στο βήχα. Λήψη 3-4 φορές την ημέρα.


Φτιάξτε σιρόπι για την καρδιά, το άγχος και τη ρύθμιση του κύκλου:
Σιρόπι με Λεόνουρο(Leonurus spp.) ο καρδιακός, από το έγχυμα επείγειων τμημάτων του φυτού, ως τονωτικό της καρδιάς, για τις ταχυπαλμίες από άγχος και νευρική ένταση, για τους πόνους της περιόδου, για τον τοκετό, εμμηναγωγό, τονωτικό για το εμμηνοπαυσιακό σύνδρομο, την αδυναμία

Απαγορεύεται η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρά μόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού και επιλόχια για την αποκατάσταση της μήτρας. Λεόνουρος(τονωτικό, ανθελμινθικό)


Πηγές: “The Herb’s Society Πλήρης Οδηγός Φαρμακευτικών Βοτάνων” της Penelope Ody Mnimh, “Σύγχρονη Πλήρης θεραπευτική με τα βότανα”Ιγνάτιου Ζαχαρόπουλου και προσωπικά αρχεία.

Κείμενο: Μ~Ελένια


* Μάθετε για τα αφεψήματα και τα εγχύματα βοτάνων: http://melilofos.blogspot.gr/2015/11/blog-post_12.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: