Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΟΞΥΜΕΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ - ΜΕΡΟΣ 1ο

ΜΕΡΟΣ 1ο

ΟΞΥΜΕΛΑ (Oxymels)

Τα οξύμελα είναι σκευάσματα με ξύδι και μέλι. Αυτά τα μίγματα έχουν μακριά ιστορία , χρονολογούνται από την αρχαία Ελλάδα. Ο Ιπποκράτης σύστηνε τα οξύμελα για τα κρυώματα αλλά ήταν αντίθετος στη χρήση τους για ανθρώπους με ψυχρή και υγρή ιδιοσυγκρασία (πρόκειται για αυτούς που κρυώνουν πολύ και φορούν βαριά ρούχα ενώ οι υπόλοιποι είναι ελαφρά ντυμένοι, έχουν ίσως ξερό δέρμα και ξερά μάτια κτλ). Επίσης πρότεινε να θερμαίνονται αυτά τα μίγματα ελαφρά πριν την κατανάλωσή τους, όταν ο καιρός είναι ψυχρός.

Το μέλι από μόνο του προσφέρει ένα ευρύ φάσμα από οφέλη για τα κρυώματα και τον πονόλαιμο. Είναι αντιμικροβιακό, δεν ευνοεί την ανάπτυξη των παθογόνων οργανισμών, καθώς είναι και ελαφρώς αποχρεμπτικό. Μια κουταλιά μέλι μπορεί να μαλακώσει τον πονεμένο λαιμό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παρασκευάσει κανείς οξύμελα. Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε αυτές τις διαφορετικές παρασκευές όσο και ποια διαφορετικά βότανα να χρησιμοποιήσετε.

Βότανα κατάλληλα για οξύμελα
Γλυκάνισος Anise hyssop (Agastache foeniculum)
Δεντρολίβανο Rosemary (Rosmarinus officinalis)
Δυόσμος Spearmint (Mentha spicata) ~ Μέντα Peppermint (Mentha pipperita)
Θυμάρι Thyme (Thymus vulgaris)
Ινούλα Elecampane (Inula helenium) Ρίζα
Μαραθόσπορος Fennel seeds (Foeniculum vulgare)
Μελισσόχορτο Lemon Balm (Melissa off.)
Πευκοβελόνες (Pine neadles)
Πιπερόριζα Ginger root (Zingiber officinalis)
Ρίγανη Oregano (Origanum vulgare)
Σκόρδο Garlic (Allium sativum)
Φασκόμηλο Sage (Salvia officinalis)
Χρένο Horseradish (Armoracia rusticana)


  1. Τρόπος Παρασκευής Οξύμελου : Νερό, ξύδι, μέλι
Φτιάξτε αφέψημα one ounce βότανου σε 4 φλυτσάνια νερού , σιγοβράστε μέχρι να παραμείνει το μισό από το υγρό. Σουρώστε και προσθέστε μισό φλιτσάνι ξύδι και μισό φλιτσάνι μέλι.
Ανακατέψτε καλά μέχρι να πάρει τη μορφή σιροπιού. Αυτή η παρασκευή δουλεύει καλύτερα με τις ρίζες ή τα φύλλα. Λόγω της μακρόχρονης παρασκευής του αφεψήματος δεν ενδείκνυται για αρωματικά βότανα διότι βράσιμο θα εξατμίσει τα ευαίσθητα έλαια.

  1. Τρόπος Παρασκευής Οξύμελου : για αρωματικά βότανα (δεν περιλαμβάνει βρασμό)
Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε αρωματικά βότανα (αυτά της οικογένειας της μέντας για παράδειγμα) μπορείτε απλά να συνδυάσετε έγχυμα βοτάνου σε ξύδι με ένα έγχυμα βοτάνου σε μέλι. Προτείνω την αναλογία ένα μέρος ξύδι με τρία μέρη μέλι. Μπορείτε να καθορίσετε την αναλογία μελιού ξυδιού που να ταιριάζει με τα γούστα σας.
  1. Τρόπος Παρασκευής οξύμελου: Αφέψημα ξυδιού με προσθήκη μελιού
Τέλος , μια άλλη παραλλαγή οξύμελων είναι απλά να παρασκευάσετε αφέψημα του βοτάνου της αρεσκείας σας με ξύδι και κατόπιν να προσθέσετε 3 μέρη μέλι για κάθε μέρος ξυδιού.


Πολλές συνταγές οξύμελων προτείνουν 3-5 μέρη μελιού για κάθε μέρος ξυδιού. Έτσι αν έχετε ½ κούπα ξύδι θα προσθέσετε 2 ½ κούπες μέλι. Μπορείτε να προσθέσετε λιγότερο μέλι εάν είναι πολύ γλυκό για το γούστο σας.
Ανακατέψτε αυτό το μείγμα καλά μέχρι το μέλι να διαλυθεί μέσα στο ξύδι και να αποκτήσει μια σύσταση σιροπιού. Φυλάξτε το οξύμελο στο ψυγείο και πάρτε με το κουταλάκι ή το κουτάλι για να αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως, πχ. πονόλαιμο ή υγρά παραγωγικά κρυολογήματα.
Αυτό το μείγμα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Κείμενο: Μ~Ελένια

Δεν υπάρχουν σχόλια: