Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΛΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΗΣ


Η λυγαριά ή λυγιά ή καναπίτσα, είναι ένα κοινό φυτό στην Ελλάδα. Είναι ευλύγιστος, φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να γίνει και δέντρο ως 4 μέτρα. Φυτρώνει σε παραποτάμια και παραθαλάσσια μέρη. Τα άνθη της μπορεί να είναι μωβ, ροζή λευκά. Ανθίζει από Ιούνιο ως και Αύγουστο. Λόγω των ευλύγιστων κλαριών της, χρησιμοποιείται και στην καλαθοπλεκτική.


Από τα άνθη της λυγαριάς οι μέλισσες συλλέγουν γύρη και νέκταρ.
Το μέλι αυτό είναι άριστης ποιότητας με χρώμα ξανθοκόκκινο και πλούσιο άρωμα.
Έχει αντιϊκές, αντικαρκινικές και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Βοηθάει στην θεραπεία των ημικρανιών και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας η οποία συνδέεται με ορμονικά προβλήματα.


Κατά την μυθολογία, η λυγαριά ήταν αδερφή της πικροδάφνης και είχαν έναν μονάκριβο αδερφό που πέθανε. Η λυγαριά λυπήθηκε τόσο πολύ που τα λουλούδια της από λευκά έγιναν πένθιμα μωβ. Όταν είδε την αδερφή της την πικροδάφνη να συνεχίζει να βγάζει ρόδινα άνθη, της είπε: “ο αδερφός μας πέθανε και συ ντύθηκες στα φανταχτερά;”, “μη κοιτάς τα ρούχα μας παρά την καρδιά μας ποια είναι πιο μαύρη και πικρή” της απάντησε η πικροδάφνη και πραγματικά όλο της το κορμί είναι πικρό φαρμάκι και γι’ αυτό ονομάζεται και πικροδάφνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: