Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΜΕΛΙ

Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που παρασκευάζεται από τις μέλισσες μέσα στην κυψέλη. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούν το νέκταρ των λουλουδιών ή τις μελιτεκκρίσεις διαφόρων δέντρων όπως πεύκο,  έλατο κλπ. που δημιουργούνται πάνω στα δέντρα με την παρέμβαση ορισμένων εντόμων.
Οι μέλισσες για να μαζέψουν 1 κιλό μέλι χρειάζονται να επισκεφθούν 2 έως 8 εκατομμύρια  λουλούδια, να κάνουν δηλαδή 100 ως 120 χιλιάδες διαδρομές. Το υλικό που μεταφέρουν οι μέλισσες το επεξεργάζονται κατ' αρχήν στο στομάχι τους και στην συνέχεια μέσα στην κυψέλη προσθέτοντας ένζυμα και βακτηριοστατικά συστατικά. Ταυτόχρονα αποβάλλουν ένα μέρος υγρασίας και τέλος το αποθηκεύουν στις κηρήθρες. Χρειάζονται 4 κιλά νέκταρ από άνθη ή 2 κιλά μελιτέκκρισης για να παραχθεί ένα κιλό μέλι.


Η θρεπτική αξία του μελιού, οι αντισηπτικές του ιδιότητες, η αντιμικροβιακή του δράση αλλά και η συμβολή του στην καλή λειτουργία του οργανισμού το κάνουν απαραίτητο και αναντικατάστατο. Και βέβαια μιλάμε πάντα για το αγνό, ανεπεξέργαστο μέλι.
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσικό φαινόμενο και δεν σημαίνει ότι αυτό είναι νοθευμένο. Αντίθετα, τα μέλια που δεν ζαχαρώνουν ποτέ έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία.

Τι σημαίνει ανεπεξέργαστο και τι επεξεργασμένο μέλι.
Ανεπεξέργαστο είναι το μέλι, το οποίο δεν έχει υποστεί καμία χημική ή θερμική παρέμβαση. Δηλαδή, μετά τη φυγοκέντριση των κηρηθρών περνιέται από ένα απλό φίλτρο για να κατακρατηθούν υπολείμματα ξένα προς το μέλι, όπως κερί κ.α. Κατόπιν μένει στα δοχεία για ένα διάστημα μέχρι να διαυγάσει, δηλαδή να ανέβουν και τα τελευταία υπολείμματα υπό τη μορφή αφρού, τα οποία και απομακρύνονται, άρα το καθαρό μέλι είναι από κάτω και όπως λένε οι παλιοί “λάδι από πάνω και μέλι από κάτω”. Η αλήθεια όμως, την οποία γνωρίζουν λίγοι, είναι πως το αφρόμελο είναι το καλύτερο μέλι. Στην επιφάνεια συγκεντρώνονται και άλλα συστατικά, όπως το κερί, η πρόπολη, η γύρη, κομμάτια από την ίδια την μέλισσα, ίχνη δηλητηρίου και βασιλικού πολτού, ίχνη από μελισσόψωμο και προνύμφες. Άλλη ονομασία είναι αγριόμελο, μιας και είναι η ίδια η φύση προσωποποιημένη. Περιέχει πολύ περισσότερα ένζυμα, λόγω των υπολειμμάτων που περιέχει καθώς και λόγω του ότι είναι ακόμη άγουρο. Επιπλέον, περιέχει και φιλικά βακτήρια. Ειδικά όταν το μέλι είναι ένα χαρμάνι από άνθη, αγκάθια και κωνοφόρα, είναι πραγματικά πολύτιμο. Δυστυχώς μπορεί να παράγεται σε μικρές ποσότητες, ενώ, η ειρωνεία είναι ότι δεν είναι εμπορεύσιμο, διότι η «εμφάνιση» του δεν είναι αποδεκτή. Το μέλι αυτό μοιάζει... «βρώμικο».
Επεξεργασμένο, όπως το λέει και η λέξη, είναι το μέλι που έχει υποστεί επεξεργασία. Ο πιο συνήθης τρόπος είναι ο θερμικός και αυτό σημαίνει ότι το μέλι έχει υποστεί έντονη θερμική επεξεργασία, έχει περαστεί μέσα από φίλτρα πολύ μικρής διαμέτρου ή ηθελημένα έχει αποδυναμωθεί ή νοθευτεί πριν συσκευαστεί και διατεθεί στην αγορά ως προϊόν.

Γιατί όμως υπέρ-φιλτράρεται το μέλι;

Ο διευθυντής του Παλυνολογικού Ερευνητικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου του Τέξας Vaughn Bryant μας λέει ότι "Είναι κοινό μυστικό στη βιομηχανία μελιού, ότι ο βασικός λόγος που το μέλι υπέρ-φιλτράρεται είναι για να αφαιρεθούν τα υπολείμματα γύρης, γιατί τα υπολείμματα γύρης αποκαλύπτουν από πού προέρχεται το "μέλι" και αυτό το μέρος είναι συνήθως η Κίνα. Και δε θέλουν ο καταναλωτής να το ξέρει αυτό." Άλλος λόγος της αφαίρεσης των γυρεόκοκκων είναι η αποφυγή κρυστάλλωσης. Επίσης το μέλι των ανθέων ομογενοποιείται με των μελιτωμάτων για τον ίδιο λόγο.
Όπως και να 'χει όμως το υπέρ-φιλτράρισμα και η αφαίρεση της γύρης και άλλων χρήσιμων ουσιών από το μέλι, το καθιστούν ιατρικά ανενεργό και ουδέτερα ωφέλιμο.
Μία έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ από το Food Safety News (FSN), αποκάλυψε ότι το 75% των προϊόντων που πωλούνται στις ΗΠΑ ως μέλι σε εμπορικά καταστήματα, σούπερ-μάρκετ, εστιατόρια, ταχυφαγεία (fast food), φαρμακεία, απλά δεν είναι μέλι. Κριτήριο στην έρευνα αποτελούσε η ύπαρξη ή όχι γύρης μέσα στα προϊόντα. Προϊόντα μελιού που δεν περιέχουν έστω και λίγη γύρη δε μπορεί να είναι μέλι.
Από τι λοιπόν φτιάχνεται αυτό το ψεύτικο "μέλι"; Είναι δύσκολο να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς η γύρη είναι το κλειδί για το αν το μέλι είναι πραγματικό ή όχι. Σύμφωνα με το FSN, το πιθανότερο είναι η πλειοψηφία από το ψεύτικο "μέλι" να έχει εισαχθεί μυστικά από την Κίνα και να περιέχει αντιβιοτικά και άλλες ξένες ουσίες.
Το σίγουρο είναι πως: Το γνήσιο μέλι κάνει καλό στην υγεία. Βοηθά στην καταπολέμηση των προβλημάτων με το στομάχι, την αναιμία, τις αλλεργίες και άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Το επεξεργασμένο μέλι δεν ωφελεί και δε διαφέρει από άλλα προϊόντα ζάχαρης που κάνουν κακό στην υγεία.

Πηγές: Food Safety News, διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: